Dalibor Banović

 

  Dalibor Banović je rođen 1975. godine u tem Somboru. Odrastao u Apatinu, malom gradu na levoj dunavskoj obali prostrane vojvođanske ravnice. Živopisni motivi somborskih ulica, trgova, građevina, kao i apatinskih obala, ritova i šuma bili su velika inspiracija mnogim poznatim umetnicima. Možemo slobodno reći, među njima se nalazi i Dalibor.
Svoj talenat za pisanjem Dalibor otkriva relativno rano. Prvu poemu napisao je sa svega dvanaest godina. Evo jednog njenog dela:


"Prvi sneg je pao
i nove radosti dao
odraslima, a i deci
i već lete snežni meci"


  Daliborova natalna karta izričito ukazuje na dve stvari: umetnost i komunikativnost. Pa tako, svoj medijski rad Dalibor započinje kao voditelj Radio Apatina, a kasnije ujedno i kao novinar lokalnog lista "Glas komune".

  Nakon tri godine rada u ovim medijima usledila je velika promena. U jesen 2002. godine Dalibor odlučuje da se preseli u Budvu. Mediji su mu nekako bili suđeni te on svoju višegodišnju novinarsku karijeru nastavlja na Televiziji Budva i to kao voditelj i novinar informativnih ("Polis", "Jutarnji program", "Budva uživo"), zabavnih ("Nedjeljna promenada", "Budva live 007"), turističkih ("Mediterraneo", "Dobrodošli"), edukativnih (eko program "Zeleno i plavo"),...emisija. U svom novinarskom poslu Dalibor je napravio neke veoma zanimljive razgovore sa popularnim ličnostima EX YU muzičke scene kao što su Esma Redžepova, Lepa Brena, Toše Proeski, Hari Varešanović, Dino Merlin, Goca Tržan,.., ali se oprobao i kao voditelj jedne od najvećih zabavnih manifestacija na Balkanu - Budvanskog karnevala. Njegove emisije i prilozi preuzimani su od strane mnogih televizijskih stanica u regionu, među kojima su BN Televizija, RTCG, Pink Montenegro,... Međutim, Daliborovo prvo pojavljivanje i prvo iskustvo pred TV kamerama bilo je 1989. godine i to ni manje ni više nego u okviru megapopularne dečije emisije "Muzički tobogan". Tada je sa drugaricom iz razreda predstavljao svoju školu i to igrajući Charlestone. 

  Uz sav ovaj rad, Dalibor nije zapostavljao umetničku stranu svoje duše. Svoju poeziju, svrstanu u zbirku pod nazivom "Leta gospodnja", predstavljao je na književnim i poetskim večerima. U poslednje vreme Dalibor se nešto više bavi pisanjem kratkih priča.

  Još jedna, ovoga puta čak i veća promena događa se u Daliborovom životu i to u leto 2012. godine kada on odlučuje da se preseli u Los Anđeles. Kako je ovaj grad centar svetske industrije zabave, neminovno je da kad-tad dođete u priliku da upoznate neku poznatu ličnost. Tako je Dalibor i započeo svoju pevačku karijeru, susretom sa poznatim američkim kantautorom J S Kingfišerom (J S Kingfisher) i na njegov predlog komponovana je muzika na tekst jedne od Daliborovih poema - "Čekaću te". Ova pesma odmah je osvojila srca romantičnih duša. Nakon ove, Dalibor objavljuje narednu pesmu, "Dunav", koju posvećuje gradu u kojem je odrastao, ali i svima onima koji žive daleko od svog rodnog kraja. Pesma "Dunav" emotivno je sećanje na neka srećnija i bezbrižnija vremena mladosti koja sada žive samo u uspomenama. Još jednu baladu Dalibor objavljuje u maju 2015. Pesma "Peron rastanka" emotivna je priča o završetku jedne ljubavi i nemogućnosti pomirenja sa tim. Januar 2016. doneo je još jedan single pod nazivom "Prolećna kiša"; veoma emotivna džez piano-vokal balada.

  Trenutno, Dalibor radi na snimanju svog prvog CD-a koji će uključiti i do sada objavljena četiri singla.

  Dalibor Banović trenutno živi i radi u Palm Springsu, Kalifornija.

 

 

Social media

Dalibor Banovic

 

WELCOME

Join my e-mail list